Ροτβάιλερ

Έχει μια έμφυτη επιθυμία να προστατεύσουν το σπίτι και την οικογένεια, και είναι ένα έξυπνο σκυλί με ακραίας σκληρότηταςααλλά και προσαρμοστικότητας, με μια ισχυρή επιθυμία να εργαστούν, που τους καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλους ως συντρόφους, φύλακες και γενικά σκυλί για όλες τις χρήσεις. Σύμφωνα με την FCI Standard, το Rottweiler είναι πολύ εγκάρδιο, ήρεμο στη βασική υπακοή, πολύ αφοσιωμένο, υπάκουο και πρόθυμο να εργαστεί. Η εμφάνισή τους είναι λίγο παλαιομοδίτικη,αλλά έχει αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και είναι ατρόμητος. Αντιδρούν στο περιβάλλον τους με μεγάλη εγρήγορση. Η αμερικανική λέσχη φυλών λέει ότι είναι βασικά ήρεμο, ,ε αυτοπεποίθηση και θαρραλέο σκυλί με επιφυλακτικότητα που δεν προσφέρεται για άμεση και αδιάκριτη φιλία.Παρά το γεγονός ότι είναι ευέλικτη φυλή που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για πολλούς λόγους, το Rottweiler είναι κατά κύριο λόγο ένα από τα παλαιότερα, αν όχι το παλαιότερο σκυλί βοσκής. Μια πολύπλευρη εκτροφή και η δύναμη του σκύλου, το έκανε να είναι σε θέση να εργαστεί για όλα τα είδη που επιθυμούν οι άνθρωποι ακόμα και στο κυνήγι.
Πάντως για πολλούς αποκαλείται το "σκυλί του χασάπη", όχι γιατί είναι άγριο και επιθετικό αλλά γιατί το χρησιμοποιούσαν οι χασάπηδες στην αγορά για να τραβάει καροτσάκια με κρέας ή άλλα είδη της αγοράς.

Το Ροτβάιλερ είναι ένα πολύ δυνατό σκυλί και δεν κάνει για όλους.Μην τα αλυσοδένετε και τα ξεχνάτε. Τα σκυλιά αυτά θέλουν ελευθεριά και δυνατό αφεντικό.